Składniki:
SPÓD:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 (średnie) jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek (u mnie: czosnkowa)
FARSZ:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- pomidorki koktajlowe
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 białko jajka
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli
- szczypta pieprzu ziołowego
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 3 osoby
Przygotowanie:
Brokuła umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą i ugotować. Gdy będzie już odpowiednio miękki, zdjąć z ognia, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Z podanych składników na spód (czyli: mąka, jogurt naturalny, jajko, proszek do pieczenia, oliwa z oliwek, sól) zagnieść ciasto. Rozwałkować. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, należy podsypać je jeszcze dodatkowo mąką. Gotowy okrągły placek ułożyć w formie (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem), widelcem zrobić w nim kilka dziurek na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie przygotować resztę farszu: pierś z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić pieprzem, papryczką oraz suszoną cebulką. Gotowe mięso wymieszać z kawałkami brokuła. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i dorzucić do reszty składników. Białko jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny i czosnek, wymieszać z brokułem, kurczakiem, pomidorkami. Gdy spód tarty będzie już gotowy, należy go wyjąć i wyłożyć na niego farsz. Tartę wstawić ponownie do piekarnika i tym razem piec ją przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wyjąć i podawać.
Sprawdź naszą ofertę – Dietetyk Gdańsk