To dziecinnie proste ciasto możesz robić nawet codziennie! Nie ma ani grama cukru, a kasza jaglana w nim zawarta doskonale wpływa na cały organizm, ponieważ zawiera sporo błonnika, syci i oczyszcza ciało z nagromadzonych toksyn. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj ten przepis!

Przepis na dietetyczną szarlotkę

Składniki na ciasto:

  • garść płatków migdałowych
  • 1,5-2 szklanki kaszy jaglanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 6 dużych jabłek, najlepiej odmiany szara lub złota reneta
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • 5 łyżek rodzynek
  • garść orzechów dowolnego rodzaju

Sposób przygotowania:

  1. Płucz kaszę jaglaną przez kilka minut pod zimną bieżącą wodą.
  2. 4 jabłka obierz i utrzyj na grubej tarce. 2 pozostałe pokrój na połówki, a później na plastry. Rodzynki sparz, orzechy dość drobno posiekaj.
  3. Wsyp do miski kaszę, dodaj utarte jabłka, rodzynki, orzechy i płatki migdałowe, wymieszaj.
  4. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie masę jabłkowo-jaglaną. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp cynamonem. Możesz też dodać wiórki masła.
  5. Wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Gdyby jabłka na wierzchu zbytnio się rumieniły, przykryj je papierem do pieczenia.

Sprawdź naszą ofertę – Dieta Gdańsk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *