Przepis zawiera porcję dla 4 osób
Składniki:
2 Białe cebule
2 Ząbki czosnku
1/2 Ostrej papryczki peperoni
Mały pęczek kolendry
Cebula dymka lub szczypior
Puszka mleczka kokosowego 400ml
Puszka pulpy pomidorowej lub zblendowane pomidory pelati 400ml
3 Łyżki stołowe mieszanki przypraw garam masala
1 szt. Mały brokuł
200g Brukselki
400g Tofu naturalnego
150g Kwaśnej śmietany 18%
20 Prażonego sezamu
1 Limonka
Sposób przyrządzania: Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w 200ml mleczka kokosowego, 1 łyżce garam masali i szczypcie soli. Odstawiamy na 20 minut.Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy z papryczką peperoni oraz łodygami kolendry. Całość podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem olejuPodlewamy pozostałym mleczkiem kokosowym i  pomidorami pelati, regularnie mieszając doprowadzamy do wrzenia Do gotującego się sosu dodajemy pokrojone tofu wraz z mleczkiem kokosowym. Ponownie doprowadzamy do wrzeniaCałość doprawiamy pozostałą garam masalą, solą i cukremPodajemy z ryżem lub tortillą, kwaśną śmietaną, ćwiartką limonki i ugotowanymi warzywami. Całość posypujemy siekaną kolendrą, dymką i prażonym sezamem.