
Przepis zawiera porcję dla 4 osób Składniki: 2 Białe cebule 2 Ząbki czosnku 1/2 Ostrej papryczki peperoni Mały pęczek kolendry Cebula dymka lub szczypior Puszka mleczka kokosowego 400ml Puszka pulpy pomidorowej lub zblendowane pomidory pelati 400ml 3 Łyżki stołowe mieszanki przypraw garam masala 1 szt. Mały brokuł 200g Brukselki 400g Tofu naturalnego 150g Kwaśnej śmietany 18% 20 Prażonego sezamu 1 Limonka Sposób przyrządzania: Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w 200ml mleczka kokosowego, 1 łyżce garam masali i szczypcie soli. Odstawiamy na 20 minut.Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy z papryczką peperoni oraz łodygami kolendry. Całość podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem olejuPodlewamy pozostałym mleczkiem kokosowym i pomidorami pelati, regularnie mieszając doprowadzamy do wrzenia Do gotującego się sosu dodajemy pokrojone tofu wraz z mleczkiem kokosowym. Ponownie doprowadzamy do wrzeniaCałość doprawiamy pozostałą garam masalą, solą i cukremPodajemy z ryżem lub tortillą, kwaśną śmietaną, ćwiartką limonki i ugotowanymi warzywami. Całość posypujemy siekaną kolendrą, dymką i prażonym sezamem. |