1. Pasztet rybny

Składniki:

  • 1 kg naturalnego serka homogenizowanego
  • 200 ml jogurtu
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koperku
  • 2 dojrzałe awokado
  • 200 g wędzonego łososia
  • cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania: Wymieszaj ser i jogurt. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudź i dokładnie zmiksuj z masą serową. Podziel ją na 2 części. Posiekaj 150 g łososia i dodaj do jednej części. Wsyp koperek, wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na spód foremki. Zmiksuj drugą połowę masy z miąższem awokado, pozostałym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłóż do foremki. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry łososia. Wstaw do lodówki na noc. Udekoruj plastrami cytryny.

2. Nadziewany schab

  • 1,7 kg schabu środkowego
  • 3 łyżki oleju
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano, papryki słodkiej i ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Umyj i osusz mięso. Zrób w nim 2 nacięcia wzdłuż, jedno nad drugim. Oprósz solą i pieprzem. Umyj warzywa. Cukinię pokrój wzdłuż na paski obieraczką do warzyw. Paprykę pokrój w ćwiartki. Włóż cukinię w jedno nacięcie, a paprykę w drugie. Owiń mięso bawełnianą nicią. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z olejem i przyprawami. Posmaruj mięso i owiń folią aluminiową. Piecz 1,5 godziny w temp. 190°C. Po tym czasie rozwiń folię i piecz jeszcze kilka minut, aż schab się zrumieni. Ostudź i wstaw do lodówki.

3. Sernik na zimno

Składniki:

  • 1 kg mielonego białego sera
  • 100 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 5 łyżek żelatyny
  • galaretka cytrynowa
  • cytryna
  • laska wanilii
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania: Rozpuść żelatynę w małej ilości gorącej wody i ostudź. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Umyj jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z ksylitolem. Wanilię rozetnij na pół, wyskrob nasiona i dodaj do masy jajecznej. Dodawaj po łyżce sera do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie dodaj żelatynę i bardzo dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Wlej masę do tortownicy, polej galaretką i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem udekoruj owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *