Na czym polega i jak działa catering dietetyczny?

Racjonalna dieta oprócz utrzymania prawidłowej masy ciała, chroni także przed wystąpieniem chorób dietozależnych, takich jak np. cukrzyca typu II, otyłość, miażdżyca, nadciśnienie. Jednak nie zawsze tryb życia pozwala nam na samodzielne przygotowanie posiłku od podstaw. Z pomocą przychodzi nam wtedy catering dietetyczny tzw. „dieta pudełkowa”. To specjalnie przygotowany przez specjalistów w dziedzinie żywienia zestaw posiłków, które są dostarczane do domu klienta.

Dieta  komponowana jest w zależności od indywidualnych potrzeb i oczekiwań klienta. Dietetyk przeprowadza z klientami wywiad żywieniowy, podczas którego dowiadują się m.in. o jego preferencjach smakowych, alergiach  czy  chorobach.  W oparciu o uzyskane informacje zostaje ułożony zestaw 5 dietetycznych posiłków, które kolejno docierają do  domu lub pracy klienta. Catering dietetyczny jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu na liczenie kalorii czy przygotowywanie pełnowartościowych posiłków.

Z usług cateringu dietetycznego oraz dietetyka może skorzystać każdy, którego celem jest nie tylko zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także zdrowe odżywianie. Żywieniowiec układa również indywidualnie przygotowaną dietę dla osób zmagających się z alergią, nietolerancjami pokarmowymi czy innymi chorobami układu pokarmowego i krążenia. W ofercie dostępny jest także specjalny program żywieniowy dla sportowców oraz kobiet w ciąży. Dietetyk, w każdej chwili jest do dyspozycji klienta,  ocenia wyjściową masę ciała, oblicza indywidualne zapotrzebowanie energetyczne oraz pomaga w doborze diety. Odpowiednio dobrana dieta nie prowadzi do efektu jo-jo. Ponadto, żywieniowiec wspólnie z klientem pracuje nad motywacją i kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych.

Jak wygląda dieta?

Dieta składa się z 5 zbilansowanych posiłków o określonej kaloryczności, dostosowanej indywidualnie do klienta (1200, 1500, 1800, 2000 kcal). W ofercie cateringu można znaleźć także specjalne diety tj.: dieta dla osób aktywnych, kobiet w ciąży i karmiących, wegetarian, wegan oraz dieta stosowana w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (dieta bezglutenowa oraz bezmleczna).

Przygotowywanie posiłków….

Skomponowane przez dietetyka posiłki  przygotowywane są przez doświadczonych kucharzy, zgodnie z systemem HACCP. Do przyrządzania potraw wykorzystywane są świeże, o najwyższej jakości produkty od lokalnych dostawców. Dokonujemy wszelkich starań, aby posiłki były jak najbardziej urozmaicone oraz zawierały zdrowe, o wysokiej wartości odżywczej produkty. W tym celu do przyrządzenia potraw używamy m.in.:

  • Mąk bezglutenowych (jaglana, ryżowa, z amarantusa, z cieciorki)

Mąki bezglutenowe stanowią doskonałą alternatywę dla mąk wytworzonych ze zbóż zawierających gluten (np. pszenica, żyto, jęczmień, owies), czyli białko roślinne, które u niektórych osób może powodować alergię lub nietolerancję.

  • Jagody goji

Obecnie coraz bardziej popularne, ze względu na swoje cenne właściwości. Jagody goji m.in. wspomagają odchudzanie dzięki temu, iż zawierają wiele cennych składników odżywczych, są nisko kaloryczne oraz cechują się dużą ilością błonnika, który jest niezwykle ważny w procesie odchudzania. Są bardzo dobrym źródłem białka, karotenoidów, kwasu linolowego oraz witamin. Wykorzystywane są od ponad 2500 lat w krajach azjatyckich, w medycynie naturalnej leczy się nimi reumatyzm, cukrzycę, reguluje poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, pracę serca, oczyszcza wątrobę, poprawa płodność czy  wzrok.

  • Amarantus

Nazywany zbożem XXI wieku, dawniej stanowił podstawę wyżywienia Azteków, Inków czy Majów. Obecnie jest coraz częściej stosowany. Amarantus jest doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, bogaty jest również w witaminy (A,B,C,E) i łatwoprzyswajalne składniki mineralne (żelazo,wapń,magnez,fosfor,potas). Na szczególną uwagę zasługuje żelazo, którego ilość jest większa niż w pszenicy, szpinaku czy nawet mięsie. Nasiona szarłatu są także  bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia.. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Wykazuje również działanie antynowotworowe, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy.

  • Olej kokosowy

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu kokosa, powszechnie uważa się go za najzdrowszy olej. Mimo tego, iż zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe (90%), spożywany w umiarkowanych ilościach może przynieść wiele korzyści. Między innymi wspomaga metabolizm, pomagając tym samym w utracie tkanki tłuszczowej, nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, ma działanie przeciwzapalne, a także chroni przed nowotworami.

  • Siemię lniane

Nasiona lnu zawierają kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E, kwas askorbinowy, enzymy, są również bogate w składniki mineralne, takie jak: magnez, żelazo czy cynk. Ze względu na wysoką wartość odżywczą wspomaga m.in. odchudzanie, stosowane jest również w chorobie wrzodowej, zapaleniu oskrzeli czy chorobach skórnych.Przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi.

  • Sól himalajska

Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej, jest wydobywana w Pakistanie. Jest zdrowsza od innych soli, wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Oprócz sodu zawiera również inne mikroelementy m.in. magnez, cynk, wapń i żelazo.

  • Ksylitol

Ksylitol czyli alkohol cukrowy jest zdrowszym zamiennikiem zwykłego cukru. Może być wytwarzany z drzew, takich jak brzoza, ale może być również pozyskiwany z procesu przemysłowego, w który przekształca się włókna roślinne o nazwie xylanu na ksylitol. Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi, zawiera również o 40% mniej kalorii niż biały cukier.

  • Karob

Karob czyli mączka chleba świętojańskiego, to wartościowy produkt zastępujący kakao i cukier. Zawiera wiele składników mineralnych m.in.: mangan, miedź, żelazo, wapń, potas magnez czy selen. Oprócz tego zawiera cenne dla naszego zdrowia witaminy: A, B, czy witaminę D. Zapobiega m.in. osteoporozie, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka jelita grubego. Ponadto poprawia trawienie, może być pomocny w leczeniu alergii, astmy, ma działanie wykrztuśne oraz obniża ciśnienie krwi.

Realizacja zamówienia…

Gotowe posiłki są szczelnie pakowanie i schładzane, dzięki temu mamy pewność, że przyrządzone potrawy są najwyższej jakości. Każde pudełko jest opisane i oznaczone specjalną naklejką z nazwą posiłku. Do każdej paczki dołączone do

Tak przygotowane zestawy dostarczane są do klienta o umówionej porze.

Po więcej szczegółów zapraszam na www.pracowniasmakucatering.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *